Tuzvedelem

A tűzjelző rendszerek célja a tűz korai szakaszában jelzést adjon a külvilágnak és/vagy a portaszolgálatnak, illetve a távfelügyeletnek. Tűzjelző tervezését, telepítését szigorú jogszabályok írják elő.
A telepítés előtt BM OKF tervezési engedéllyel rendelkező tervezővel tervet kell készíttetni, amit a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság véleményez. A szakhatósági véleményezést követően a létesítési engedélyt a helyi jegyző adja ki.

A tűzjelző központ állandó felügyeletének hiányában vagy annak kiegészítésére alkalmazható a tűzriasztást és hibajelzést elkülönítetten továbbító berendezés, amely a tűzjelző berendezés jelzéseit a távfelügyeleti központunkba, és a tűzoltóság híradó ügyeletére küldi. Átjelzéseket fogadó távfügyeleti központot csak olyan cég üzemeltethet, amely e tevékenység céljából regisztrálva van Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon.

A tűzjelző szolgálhat életvédelmi (füstmentes menekülési utak) és vagyonvédelmi célt, (áruk, technológiák, vagyontárgyak) vagy mindkettő kombinációját.
A beépített tűzvédelmi berendezés olyan épületgépészeti eszköz, amelynek feladata a tűz keletkezésének megakadályozása, a keletkezett tűz jelzése, terjedésének megakadályozása, a tűz oltása, vagy az oltás segítése. Az építményben - szabadtéren elhelyezett helyhez kötött, a tűz kifejlődésének korai szakaszában észlelést, jelzést és megfelelő tűzvédelmi intézkedést (tűzoltóság értesítése, tűzszakaszhatáron elhelyezett ajtók csukása, oltóberendezések indítása stb.) önműködően végző berendezés.
wikipedia.org

 

A tűzjelző rendszer feladata:

  • A keletkezett tűz mielőbbi észlelése
  • Az érintett, és veszélyben lévő emberek figyelmeztetése
  • A rendszeresített tűzoltó berendezések működtetése
  • A tűzriasztás automatikus továbbítása az érintett tűzoltóságra
  • A lehető legtőbb adat tárolása a későbbi feldolgozáshoz
  • A rendszer önálló felügyelete, a hibák jelzése