Kamerarendszerek 1

A vagyonvédelmi rendszerek egyik csoportjának tekinthető a biztonsági kamerarendszerek, más néven videó megfigyelő rendszerek. A képek zárt úton jutnak el a monitorig és a képrögzítőig, melyen az élő- és rögzített képeket csak az arra feljogosított személyek nézhetik meg.
Közterületeket, telephelyünket, irodánkat, otthonunkat, kamerák felszerelésével akkor is megfigyelés alatt tarthatjuk, ha nem tartózkodunk a helyszínen, vagy nem akarunk élő erős védelmet alkalmazni.
A rendszer önállóan képes ellátni a feladatát, rögzíti a felvételeket. A kamera rendszert akár a riasztó rendszerünkkel is kombinálni tudjuk. Például: ha egy kamera képen mozgás történik, akkor az egy riasztást küld a riasztó rendszerre, ez riasztást generálva jelzést küld a távfelügyeleti diszpécser szolgálatunknak, vagy akár a tulajdonos felé.

Üzleti célra főként a lopáskárok csökkentése érdekében telepítjük. Nem csupán a hagyományos bolti lopások ellen nyújt hatékony védelmet, hanem az alkalmazottak ellenőrzésére is alkalmas.

Ipari és gyártási folyamatok megfigyelésekor elsősorban a berendezések működésének az ellenőrzése a fő feladat. A nem szokványos eseményeket észlelve az azonnali beavatkozás jelentős károkat előz meg.

Beléptető rendszerrel kombinálva gyalogos- és gépkocsiforgalmat szabályoz. Benzinkutak, bankok, ékszerboltok biztonsági berendezéseit ma már nem tudjuk kamerarendszer nélkül elképzelni.

A térfigyelő kamerák növelik a közbiztonságot. Városokban vagy városrészekben a közterület biztonságának növeléséhez ideális megoldás. Tipikusan a települések ki- és bevezető útjainak figyelésére, kereszteződések és szűk utcák, valamint létesítmények és parkok megfigyelésére alkalmazzák.

 

A térvédelem eszköze.

A térvédelemben alkalmazott elektronikus érzékelők, amilyen a kamera is, feladata az adott térségbe behatolók, vagy azok tevékenységének érzékelése, rögzítése, vagy a behatolásjelző központ felé képi információ továbbítása. A védelem lehet teljes körű, amikor a védett tér minden pontja ellenőrzés alatt van, és lehet csapdaszerű, amikor az érzékelő a védett térnek csak azon szakaszát figyeli, amelyen a mozgásnak mindenféleképpen át kell haladnia.

Az emberi érzékek közül a látás döntő szerepet játszik a környezetünkben zajló események felfogásában és visszaidézésében, így természetes igény a biztonságtechnikában is az események közvetlen vizuális megfigyelése és a képek rögzítése. A megfigyelés térben és időben eltávolodhat az események helyszínétől és időpontjától, továbbá lehetőség van az emberi szem képességeit felülmúló érzékelésre, valamint több, egymástól és a bázistól távol eső helyszín egyidejű felügyeletére is. Így az elektronikus kamerák a videotechnikában a látható optikai képekből továbbítható elektronikus jelet állítanak elő, veszélyes, vagy emberi tartózkodásra nem alkalmas helyszíneken is.

Eseményrögzítő:

Szakaszos üzemű, csak startjelekhez kötött események felvételére használatos. Távindítású, programozott időtartamok felvételére alkalmas, a felvételek között stand-by állapotban várakozik. Előnye a felvételek visszakeresése, dátum - idő feliratozás, felvétel visszakeresés.

Videó mozgásérzékelő:

A megfigyelő személy intelligenciáját, ítélőképességét jelenleg nem tudják mesterséges szenzorokkal helyettesíteni. A videó mozgásérzékelő jelenleg az egyetlen olyan eszköz amely a képtartalom változására figyelmeztetve segíteni tudja a megfigyelő személy munkáját. Segítő, és nem döntéshozó funkciója van, a döntés a megfigyelő kezében marad.